Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.be Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.be

Jaloezieën

Een jaloezie (zonneblind) klasseren we onder de categorie ‘binnenzonwering’ omdat ze in tegenstelling tot rolluiken, binnenshuis worden geïnstalleerd. Jaloezieën bestaan uit horizontale stroken of latjes hetgeen je wellicht beter zal kennen als lamellen. Op eenvoudige wijze kan vervolgens de ruimte verduisterd worden of net omgekeerd: licht binnenlaten. Ontdek hier alles over jaloezieën.

Jaloezieën laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Wat zijn jaloezieën?

Jaloezieën bestaan uit dunne, horizontale stroken of latjes die in verschillende standen kunnen gezet worden door middel van een koord of band dat verbonden is met twee of meerdere punten op de lamellen. Hierdoor is het ook mogelijk de jaloezieën volledig op te trekken of naar beneden gelaten worden. Omdat de lamellen over elkaar vallen bij het optrekken, neemt dit zeer weinig ruimte in waardoor het perfect mogelijk blijft het raam wagenwijd open te zetten.

Het licht kan je regelen door de lamellen meer of minder schuin te zetten. Elke lamel is draaibaar en met elkaar verbonden, waardoor dit kan met een beweging.

Jaloezieën zijn meestal terug te vinden met horizontale lamellen. Er bestaan natuurlijk ook soorten met verticale lamellen, maar dit noemt men dan meestal een verticale jaloezie of verticale lamellen.

 

Horizontale jaloezieën: mogelijke materialen

Er is tamelijk wat keuze wat de materialen, maar ook de kleuren, afwerkingen en breedtes betreft. Zo kan je makkelijk jaloezieën terugvinden in aluminium, hout, textiel, kunststof of leder.

 

① Aluminium jaloezieën

De meest gekende zijn wellicht de aluminium jaloezieën. Het design is meestal strak te noemen en het is mogelijk voor een perfecte lichtregeling te zorgen; Licht kan volledig geweerd worden en dit kan belangrijk zijn voor bepaalde kamers waar lichtverduistering noodzakelijk is (zoals bijvoorbeeld de slaapkamer).

De prijs van aluminium jaloezieën kan al starten vanaf 35 euro voor normale witte aluminium jaloezie zonder opties, met een breedte en hoogte van 30 centimeter. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

② Houten jaloezieën

Houten jaloezieën hebben betere isolerende eigenschappen en zijn daarom zeer functioneel. Het blijft een natuurlijk product dat stijl met warmte combineert en kan toegepast worden in zowel klassieke als moderne interieurs.

De prijs van houten jaloezieën kunnen al starten vanaf 55 euro voor normale witte houten jaloezie zonder opties, met een breedte en hoogte van 30 centimeter.

Houten jaloezieën kunnen een extra uitstraling meekrijgen door bijvoorbeeld een subtiele nerfstructuur. De houtsoort zal dan ook belangrijk zijn in je keuze en de prijs mee bepalen. Wil je houten jaloezieën in vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld in de badkamer plaatsen? Dan zorg je er best voor dat de bovenbak gemaakt is uit aluminium. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

Jaloezieën reinigen

Aluminium en PVC jaloezieën kan je eenvoudig schoonmaken met een droge of vochtige doek. Stoffen lamellen zijn meestal niet wasbaar.

 

Jaloezieën tussen glas (Jaloezieglas)

Misschien heb je er al van gehoord, of heb je het zelf al gezien, maar jaloezieën kunnen ook geïntegreerd worden in het glas van je raam. De jaloezie kan dan kantelen maar ook naar boven of beneden gaan. Het gaat hier dan ook om isolatieglas.

De bediening hiervan zal meestal gebeuren via een magneet op het glas, of gemotoriseerd worden met een schakelaar en/of afstandsbediening. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook de mogelijkheid om deze te integreren met de domotica van je woning.

Jaloezieën tussen dubbel glas zijn ook zeer geschikt om in de badkamer geplaatst te worden. Ook kantoren en diverse andere instellingen hebben zich hiertoe laten verleiden. Het kan gecombineerd worden met bijna alle soorten glas: warmtereflecterende beglazing, zonreflecterende beglazing, veiligheidsglas, hardglas, dubbelglas, driedubbelglas, enz …

Er zijn dus tal van voordelen aan verbonden. Zo heb je er ook geen onderhoud aan, want de jaloezieën zijn stof- en onderhoudsvrij en dus ook zeer hygiënisch met een langere levensduur. Ook heb je binnen geen bijkomende last van de jaloezieën binnen je ruimte en zijn ze veilig voor je kinderen. Ze zijn ook geluidsisolerend en energiebesparend dankzij de functies van het glas.

 

Automatisatie van jaloezieën

Jaloezieën kan je net zoals andere raamdecoraties en zonweringen ook perfect automatiseren en integreren in een domoticasysteem.
Een elektrische bediening is mogelijk met een schakelaar, afstandsbediening of via uw domotica en is uitbreidbaar met een zonnesensor of timer om u het maximale comfort te bieden. De tijd staat niet stil en hier en daar kan je zelfs al een bediening terugvinden via de smartphone of tablet.

 

Jaloezieën voor buiten

Buitenjaloezieën bestaan natuurlijk ook. Ze kunnen dienen om de gevel meer vorm te geven. De materialen van jaloezieën buitenshuis moeten waterbestendig zijn.

Buitenjaloezieën kunnen vastgemaakt worden aan een frame, waardoor ze dezelfde functionaliteit van rolluiken krijgen en windvast zijn. Denk dan maar bijvoorbeeld aan een bijkomend gevoel van veiligheid omwille van de inbraakwerende functie. Ze kunnen ook los over het raam hangen.

De bediening kan manueel zijn, maar ook elektrisch met een optie om deze te integreren in uw domoticasysteem.

 

Verticale jaloezieën

Verticale jaloezieën (ook gekend als verticale reepgordijnen) komen vaak voor om ruimtes te scheiden die voorzien zijn van grote, hoge glaswanden. Denk bijvoorbeeld maar aan kantoorruimtes. Ook hoge ramen worden frequent voorzien van verticale jaloezieën zoals bijvoorbeeld bij veel scholen.
Er is keuze tussen textiel, kunststof (hard of zacht), screenstof en aluminium en de lamellen kunnen ook variëren van breedte. De lamellen kunnen recht zijn of gebogen.
Het monteren gebeurt in een rail tegen het plafond, in het raamkozijn of tegen de wand.

De bediening van verticale jaloezieën kan zeker elektrisch zijn, zowel voor het openen en sluiten van de lamellen als het draaien van de lamellen. Dit gebeurt dan via een afstandsbediening, een schakelaar of wordt volledig automatisch gestuurd.

Verticale jaloezieën kan een oplossing bieden voor verschillende situaties: Schuin oplopende ramen, Een deur/raam situatie, bij dak- en/of tuimelramen. Speciale raamvormen vallen dus niet uit de boot, omdat je de rails kan buiten en de lamellen kan inkorten.

 

Glasjaloezieën (of glaslamellen)

Nu we goed weten wat jaloezieën zijn en wat ze kunnen betekenen, willen we snel nog even de aandacht vestigen op glaslamellen. Wanneer de lamellen uit glas bestaan, spreken we over glasjaloezieën of glaslamellen. Ze komen meestal voor als vervanging van een der bovenste ruiten van een raam met roedenverdeling.

Meestal zullen deze niet breed zijn, want hoe breder de glaslamellen zijn, hoe gevoeliger deze worden. De glaslamellen zullen aan de uiteindelijk vastgezet worden in een soort metalen houder dat aan het raamwerk is bevestigd. De bediening zal meestal gebeuren met een stevig kettinkje aan de binnenkant van het raam die de metalen houders, meestal van koper, zal doen bewegen.

 

Voordelen van jaloezieën

Jaloezieën hebben tal van voordelen. Ze zijn uiterst geschikt voor moeilijke raamstructuren (scheef, rond,…) en dus ideaal voor speciale toepassingen. De plaatsing kan je zonder problemen zelf doen, zelfs zonder kluservaring. Jaloezieën zijn relatief goedkoop ten opzichte van andere zonwering middelen.

Het grootste voordeel van een jaloezie is dat je zelf in staat bent om de lichtinval op eenvoudige wijze zelf te regelen, ongeacht of het volledig duister, gedeeltelijk duister of heel open moet zijn. Jaloezieën nemen weinig ruimte in en er is veel keuze uit materialen, kleuren en dessins. Dit is belangrijk omdat jaloezieën bij brede ramen toch een groot deel zullen uitmaken van het interieur.
De bediening is heel eenvoudig en meestal gaat het om lichte materialen. Alleen jaloezieën met houten lamellen durven al eens zwaarder van gewicht zijn.

 

horizontale jaloezieën

 

Nadelen van jaloezieën

De meeste nadelen zullen mogelijks het gevolg zijn van een keuze van het materiaal van de lamellen dat je verkiest. Zo zijn houten lamellen relatief zwaar ten opzichte van bijvoorbeeld aluminium lamellen. Kunststoffen lamellen zijn snel statisch en trekken makkelijker stof aan. Ook het uitzicht zal niet iedereen kunnen bekoren.

Rolluiken hebben een extra gevoel van beveiliging en hebben zo dus ook hun inbraakwerende functies. Dat is niet het geval bij jaloezieën of andere zonweringen.

 

Prijzen jaloezieën en jaloezieën kopen

Goedkope jaloezieën kan je meestal al snel online vinden. Jaloezieën kan je ook gaan bekijken en kopen in een interieurwinkel, bouwmarkt of doe-het-zelf zaak, denk bijvoorbeeld maar aan Ikea, Brico, Gamma,…

Je hebt ook opties waaruit je kan kiezen bij het kopen van je jaloezieën. Zo onder meer ook de ladderkoord. Er bestaan soorten die aan de voorkant en achterkant van elke lamel lopen, maar ook soorten die in gaatjes door het lamel gaan.
De bedieningskoord wordt meestal gewoon afgestemd op de kleur van de lamellen. Je kan zelf kiezen aan welke kant deze bevestigd worden.
De ladderband zal de ladderkoord bedekken en daarmee kan je zelf een unieke uitstraling creëren aangezien deze verkrijgbaar is in verschillende kleuren.

Heb je oog voor detail? Dan zal je wellicht jouw jaloezieën op maat willen laten maken. Een extra detail kan de frontlijst zijn. De bovenbak kan je als het ware bedekken met een frontlijst uit bijvoorbeeld hout. Dit zal zorgen voor een strakker uitzicht.

De prijs van een jaloezie zal dus grotendeels afhankelijk zijn van het materiaal waarvoor je kiest, maar ook de bijhorende opties die je er bij wilt. Meestal moet je in staat zijn om een garantie van drie jaar te kunnen bekomen als je de jaloezieën op maat laat maken. Deze garantie zal dan voornamelijk gelden voor fabricage- en montagefouten. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

Een effectieve prijs op jaloezieën plakken gaat dus moeilijk. Voor een klein raam van 30 cm op 30 cm kunnen de prijzen al starten vanaf 35 euro. De prijs kan ook al snel oplopen tot boven de 250 euro voor een groter raam met enkele opties. Op betrouwbare webshops kan je meestal al de prijs berekenen voor het aanschaffen. Op die manier heb je de gelegenheid om verschillende webwinkels te vergelijken, maar ook de prijs in bouwmarkten zoals Brico of Gamma. Ook kan je dan snel een vergelijking maken met andere zonwering.

 

 

Horizontale jaloezieën monteren

1. Meten.
Het plaatsen van jaloezieën begint natuurlijk bij het opmeten. Meet de breedte tussen het raamkozijn of de muren en vervolgens moet je ook de hoogte meten vanaf het raamkozijn tot de vensterbank (of de vloer). Hou rekening met een beetje speling haal een halve centimeter af van het resultaat, zowel in de breedte als in de hoogte. Dit type noemt men ‘In de dag’ of ‘In de raamopening’.
Als de jaloezieën gemonteerd moeten worden boven de raamkozijnen (type ‘op de dag’ of ‘voor de raamopening’ genoemd), dan dien je bij de meting er rekening mee te houden om de breedte inclusief de gewenste overlapping te noteren.

Meet alles twee keer na om vergissingen te voorkomen en vergeet niet om rekening te houden met uitstekende delen zoals bijvoorbeeld de hendels. Meet het raam op drie plaatsen en noteer het kortste resultaat.

 

2. Plaatsing van de horizontale jaloezieën.
Tenzij je de jaloezieën op maat hebt laten maken, zal je eerst nog een deel moeten inkorten. Verwijder de dopjes en gebruik een ijzerzaag om de bovenbalk en de onderbalk van de jaloezieën in te korten. Zorg er voor dat er zowel links als rechts evenveel wordt weggenomen. De zijdoppen kunnen er terug op en vervolgens dien je de lamellen ook in te korten. Hiervoor bestaan speciaal lamellenscharen waarmee je makkelijk mooie hoeken kan afknippen. Het gaat allemaal heel vlot. Zorg er ook hier voor dat er zowel links als rechts evenveel wordt ingekort.

Jaloezieën bevestigen is ook heel eenvoudig. Schroef het bevestigingsmateriaal op het kozijn en hang de jaloezie op de juiste plaats. Is de jaloezie te groot? Dan kan je de onderbalk wegnemen en de overtollige lamellen weghalen. De onderbalk kan je dan opnieuw in de touwladdertjes terugplaatsen onder de laatst overblijvende lamel.

 

3. Extra tips bij het kiezen van jaloezieën.
Jaloezieën kiezen klinkt niet moeilijk, en is ook niet moeilijk, maar als je er tevreden wil van zijn en een naadloze integratie in je interieur wil verzekeren dan moet je er wel eens even over nadenken.
Weet bijvoorbeeld dat brede lamellen de jaloezieën een meer moderner uitzicht zullen bezorgen, daar waar smallere lamellen meer zullen gaan voor een klassiek uitzicht.

De lichtinval zal het sterkste zijn als de lamellen breder zijn. Een belangrijke vraag die je je moet stellen is dus hoe hoeveel zonlicht je wenst binnen te laten.
Tot slot moet je ook rekening houden met de breedte van je ramen. Smallere lamellen zullen sneller geschikt zijn bij smallere ramen, en bredere lamellen zullen het meest geschikt zijn voor bredere ramen.
Als de ramen echt heel breed zijn, opteer er dan voor om te werken met een frontlijst die de bovenbakken bedekken en dat er twee jaloezieën naast elkaar worden op gemonteerd. Het wordt dan net iets meer precisiewerk om er voor te zorgen dat alle lamellen evenredig naast elkaar hangen.

 

Offertes voor rolluiken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen