Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.be Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.be

BTW-tarief bij plaatsing rolluiken

Welk BTW-tarief wordt nu gebruikt indien je een rolluik laat installeren? We maken in eerste instantie onderscheid tussen twee types:

 • Je bent een particulier;
 • Je bent een BTW-plichtige (eenmanszaak of vennootschap);

 

① Je bent een particulier

Als particulier is het redelijk eenvoudig. Laat je rolluiken installeren op je woning, dan ontvang je een factuur met ofwel 6% BTW ofwel 21% BTW. Er is één belangrijk element dat we in het oog moeten houden, en dat is de leeftijd van de woning.

 

Woning is ouder dan 10 jaar

Indien je woning ouder is dan 10 jaar, dan is de toepassing van het verlaagd tarief van 6% mogelijk als de rolluiken, luiken en rolgordijnen aan de buitenkant van de woning worden geplaatst. Volgende voorwaarden zijn van toepassing:

 • De woning is minstens 10 jaar oud en dient uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning.
 • De factuur voor de werken moet rechtstreeks aan de klant gefactureerd worden.
 • Uw aannemer laat u een verklaring ondertekenen waarin u bevestigt dat uw woning ouder is dan 10 jaar.
 • De werken moeten betrekking hebben op de woning zelf en worden dus ook aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.
 • De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend, geregistreerd bedrijf. Offertes kan je hier aanvragen.

Opgelet! Koop je alle onderdelen los en installeer je zelf de rolluiken, dan betaal je 21% op de losse onderdelen.

 

Woning is niet ouder dan 5 jaar

Indien je woning nog niet ouder is dan 5 jaar, dan wordt deze nog steeds aanzien als ‘nieuw’. Het gevolg hiervan is dat het normaal tarief van 21% BTW op alles van toepassing is. Een overzicht van richtprijzen vind je hier terug. Wil je graag een vrijblijvende offerte op maat van jouw gebouw en wensen? Maak dan gebruik van onze online offerteservice.

 

② Je bent BTW-plichtig

Indien je BTW-plichtig bent (ongeacht of dat via een eenmanszaak of vennootschap gebeurd), dan wordt het iets moeilijker. De verwerking in de boekhouding wordt hier pas echt ingewikkeld, maar daarvoor bestaan er gelukkig boekhouders zodat je daar geen kopzorgen moet over maken.

Belangrijk om weten is dat de bevestiging van rolluiken, luiken of rolgordijnen die aan de buitenkant van de woning wordt geplaatst, aanschouwd worden als een ‘werk in onroerende staat’. Dit betekend dus dat jij als klant geen BTW betaald op de factuur die je van je aannemer ontvangt (voor de installatie van de rolluiken), maar dat je de BTW schuld moet regelen in je eigen aangifte.
Concreet zal je aannemer je een factuur opsturen waarop geen BTW werd gerekend, met de vermelding ’te voldoen door medecontractant’.
Van zodra je BTW-aangifte wordt opgesteld moet je kijken hoeveel BTW er verschuldigd is en hoeveel BTW je kan aftrekken.

Cijfervoorbeeld: Stel dat je een factuur ontvangt van 1.000 euro van je aannemer voor de installatie van rolluiken:

De maatstaf van heffing bedraagt: 1.000 euro
Het verschuldigde BTW-bedrag bedraagt 210 euro (21% BTW-tarief omdat je een onderneming bent).
De aftrekbare BTW is afhankelijk van het beroepspercentage. Indien het gebouw voor 80% beroepsmatig wordt gebruikt, dan bedraagt de aftrekbare BTW: (210 x 80%) = 168 euro.
Op die manier wordt de BTW in je eigen aangifte geregeld en betaal je uiteindelijk: 210 euro – 168 euro = 42 euro aan de BTW-administratie.

Noot: het kan ingewikkelder

Laat je in zulke gevallen altijd bijstaan door je boekhouder, want het kan veel ingewikkelder. Er moet tevens gekeken worden naar het percentage beroepsgebruik van de woning. Indien je werken laat uitvoeren aan een gemeenschappelijk deel (bijvoorbeeld de gevel van een woning) en het beroepspercentage is lager dan 50%, dan is het verlaagd tarief mogelijks toepasbaar.
Al deze gevallen bespreken zou het er allemaal wel ingewikkelder op maken, dus doen we dit voorlopig nog niet.

 

Het verlaagd BTW-tarief is ook van toepassing op:

 • Luiken, rolluiken en rolgordijnen: aan de buitenkant van het gebouw
 • Garage: moet deel uitmaken van de woning
 • Veranda – terras: aan de woning
 • Sanitair : aangesloten op de waterleiding of de riolering, bijhorende vaste badkamer kasten op maat, vaste ventilators en luchtverversers in de badkamer.
 • Elektriciteit: voor verlichtingsarmaturen en bijhorende lampen geldt het btw-tarief 21%, behalve wanneer die armaturen volledig ingewerkt zijn in het plafond.
 • Centrale verwarming of airco: alle toestellen inbegrepen.
 • Isolatie
 • Wandbekleding en vloerbekleding: het plaatsen ervan
 • Keuken: voor inbouwtoestellen geldt het btw-tarief 21%

 

 

 

Offertes voor rolluiken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen