Screens (verticale zonwering): info & prijzen
Verticale zonwering is relatief populair voor de gezinswoningen. Screens bestaan uit een gesloten kast met daarin een rol waarrond een doek is gewikkeld. Het doek kan vervolgens naar beneden toe lopen voor het glas. Ontdek op deze pagina meer over de werking, prijzen en voor- en nadelen van screens.
Screens laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
Hoe werken screens?
Aan de onderkant van het doek zit een zogenaamde ‘onderlijst’ waar uitstekende nokken zitten die in zijgeleiders lopen. Deze zorgen ervoor dat het doek opgesloten blijft om een windvaste situatie te kunnen verzekeren. Natuurlijk hebben screens hun beperkingen als het op wind aankomt, net zoals dat ook het geval is bij bijvoorbeeld knikarmschermen.
Het doek bestaat meestal uit glasvezel wat er voor zorgt dat het zicht naar buiten niet helemaal wordt afgesloten. Ook kunnen acryldoeken worden toegepast. Als het doek echt goed het licht tegenhoudt, zie je meestal ook weinig meer naar buiten toe en kan het binnen donker worden. Afhankelijk van het type doek en de kleur ervan, houden screens 65 tot ongeveer 90% tegen van licht. De glasvezeldoeken moeten in principe onontvlambaar en brandvertragend zijn, vraag dit zeker na.
Voor- en nadelen verticale zonwering
Voordelen van screens
- Ze zijn zeer goed om de warmte en zonlicht buiten te houden. Buitenzonwering houdt tot ongeveer 92% van de warmte tegen terwijl dit bij binnenzonwering tot 65% is. Door de warmte te weren, wordt de plaatsing van een dure airconditioning bijna overbodig!
- Screens kunnen voorzien worden van een zonsensor en geautomatiseerd worden en bediend worden met een afstandsbediening.
- Screens zijn ideaal om de privacy te bewaren aangezien ze volledig verduisterd kunnen worden.
- Ze bieden een beschermende functie van het interieur tegen de inval van schadelijke UV-stralingen.
- De screens kunnen je energie besparen.
Nadelen van screens
- Als ze echt goed het licht tegenhouden, dan zie je meestal ook weinig naar buiten toe en kan het binnenshuis toch donker worden.
- Screens kunnen soms toch gevoelig zijn voor vervorming, met andere woorden: ze blijven niet eeuwig mooi recht hangen.
- Screens zijn toch beperkt in maximale grootte. De grotere screens kosten meestal toch veel geld.
Screens prijzen: hoeveel kost het je?
De totaalprijs is afhankelijk van meerdere factoren zoals de afmetingen en het materiaal. De meerprijs is afhankelijk van je persoonlijke wensen:
- Meerprijs handbedieningen: 15 euro tot 50 euro
- Meerprijs electrische bedieningen:
- Electrische motor: 90 euro tot 210 euro;
- Handzender: 40 euro tot 60 euro
- Zon-/windautomaat: 200 euro tot 250 euro.
- Meerprijs diversen (kleuren van profielen en kast): 10 euro tot 80 euro.
- Opmeten en leveringen:
- Opmeten: 40 euro tot 50 euro;
- Leveringen: ongeveer 50 euro;
- Montage scherm: 150 euro tot 175 euro;
- Montage op dakkapel: 170 euro tot 190 euro;
Prijzen kunnen variëren, of aanbieders kunnen een geheel aan diensten in 1 pakket leveren. Aan de hand van bovenstaande prijzen, kan je hopelijk toch een idee krijgen van de totale kostprijs van een screen.
Moderne uitvoering: de ZIP-screen
Een nieuwe, modernere trend bestaat erin om screens te produceren waarvan het doek is voorzien van een halve rits aan de zijkanten van het doek. Dit soort screens noemt met Zipscreens (of ook gekend als Bloccatoscreens of Ritsscreens). Deze uitvoering zorgt er voor dat de verticale zonwering beter bestand is tegen grotere windvlagen en niet meer kan gaan klapperen. Fabrikanten zeggen dat zipscreens windkracht 7 kunnen weerstaan.
Het bijkomend voordeel van zipscreens is dat deze ook insectenwerend zijn omdat er geen spleten en kieren meer zijn tussen het doek en het systeem.
Andere uitvoeringen van screens
ZIP-screens zijn niet het enige type dat wordt aangeboden door de producenten. Je kan dus met andere woorden ook kiezen voor andere windvaste screenvarianten. Een andere technische oplossing bestaat er in om de onderlijst te laten doorzakken in een klik systeem. Wanneer de screen naar boven toe wordt bewogen blokkeert deze en op die manier ontstaat er ook een windvaste situatie. Nog een andere oplossing kent men door het afspannen van beiden zijden van het doek met geleidingskoorden of geleidingstouwtjes. De onderlat wordt hier ook aan bevestigd om deze in positie te houden.
Kleuren van de screens
Je hebt zeker voldoende keuze wat kleuren betreft. In principe zijn alle RAL kleuren verkrijgbaar voor zowel de bergingskast, de geleiders als de onderlat. Het is wel mogelijk dat men voor kleuren die niet standaard in het gamma zitten van de aanbieder, een meerprijs gevraagd wordt. Niettemin kan alles zonder problemen aangepast worden aan de RAL-kleur van uw raamwerk. Voor een overzicht van kleuren en motieven, kan je een kijkje nemen op de website van winsol.
Overzicht soorten screens
- Windvaste screens: Ideaal voor reeds bestaande raam- of gevelconstructies. De bergingskast wordt voor het raam geplaatst.
- Inbouw screens: De bergingskast wordt netjes verwerkt in de spouw van de gevel
Muggengaas screens
Hierover zijn er verdeelde meningen. Op zich functioneert het degelijk, maar de screens kunnen niet volledig gesloten worden waardoor er toch openingen blijven zitten. Op die manier is het ook niet 100% bestand om muggen tegen te houden.
Publiciteit voeren met uw screens
Het doek van screens kunnen voorzien worden van beletteringen of logo’s. Het doek wordt dan meestal bedrukt met speciale verf dat langdurige blootstelling aan het weer kan weerstaan. Afbeeldingen zoals logo’s kunnen ook gedetailleerd op het doek worden aangebracht. Screens zijn op die manier een ideale zonwering voor uw kantoorgebouw.