Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.be Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.be

Opbouwrolluiken

Opbouwrolluiken worden boven op het raamkozijn gemonteerd. Opbouwrolluiken zijn dan ook een zeer efficiënte oplossing bij zowel nieuwbouw als bij renovatie. Ze kunnen zowel bij plaatsing van nieuwe ramen als bij nieuwbouw gebruikt worden. In dit artikel lees je meer over de materialen, voor- en nadelen en bediening van opbouwrolluiken.

Opbouwrolluiken laten installeren door een specialist? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat. 

 

Wat zijn opbouwrolluiken?

Een opbouwrolluik vormt dus één geheel met het raam en wordt ook geïnstalleerd als een raam, waardoor de totale prijs voor een raam met rolluik aanzienlijk lager is.
De plaatsing van het rolluik op het raam gebeurt meestal vooraf in het atelier, waardoor de kans op beschadiging op de werf wordt uitgesloten. Uit esthetisch oogpunt kunnen we stellen dat dit rolluik één geheel vormt met het raam.

De buitenzijde van de kast (kunststof) kan eventueel bekleed worden met houtnerf-folie of met een aluminium voorplaat die gelakt of geanodiseerd wordt. De kast wordt sowieso tegen warmteverlies geïsoleerd en optioneel kan er ook een bijkomende geluidsisolatie op gemonteerd worden.

 

opbouwrolluik constructie
opbouwrolluik

Materialen en kleuren van de lamellen

De lamellen zijn meestal terug te vinden in een PVC uitvoering of een uitvoering in aluminium. Afhankelijk van de toepassing en de bijkomende beveilig die je wenst, zijn er ook lamellen te verkrijgen in metaal.

Sommige bedrijven bieden rolluiken aan in alle tinten van de bekende RAL-kleurenwaaier, laat je dus zeker op voorhand voldoende informeren over alle beschikbare mogelijkheden.

 

 

 

Wat kleuren betreft heb je in principe voldoende mogelijkheden om deze af te stemmen op het uitzicht van je woning. Er zijn altijd standaardkleuren waaruit je kan kiezen, maar afhanklijk van het type lamellen dat je installeert, kan je ook kiezen uit bijkomende kleuren.
Tip: De keuze bij aluminiumlamellen is groter.

 

Materialen en eigenschappen van de kast

De kast waarin het rolluik gemonteerd wordt is meestal gemaakt uit kunststof. Qua kleuren heb je ook een groot gamma aan mogelijkheden waaruit je kan kiezen. De meeste installateurs voorzien ook de mogelijkheid om deze uit te voeren in dezelfde kleur van de lamellen zodat alles als een strak geheel lijkt.
De kast is in meerdere afmetingen beschikbaar. Ze kan zelfs gebruikt worden bij renovatie waar momenteel geen rolluik voorzien is.

 

Voordelen van opbouwrolluiken

 • Opbouwrolluiken worden mee met het raam geplaatst en zijn dus ideaal bij verbouwingen en nieuwbouw.
 • Ze passen perfect bij zowel houten ramen, pvc-ramen als aluminiumramen.
 • Volledige of gedeeltelijke verduistering is mogelijk, afhankelijk van de privacy die je wenst.
 • Er is weinig of geen verlies aan ruimte of lichtinval.
 • De rolluikkast is geïsoleerd om eventuele warmteverliezen tegen te gaan, hetgeen een besparing van enkele honderden euro’s per jaar kan opleveren.
 • Extreem winddicht en groot isolerend vermogen. Er is een betere isolatie omdat raam en rolluik één geheel vormen en er dus geen gevaar op tochtgaten bestaat.
 • Bescherming tegen geluidsoverlast.
 • De bediening is eenvoudig.

 

Opbouwrolluiken aanschaffen? Via onze offerteservice kan je gratis én vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende installateurs uit jouw regio. Op die manier kan je gemakkelijk prijzen vergelijken en de meest voordelige optie kiezen.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

opbouwrolluik voorbeeld
opbouwrolluik

Nadelen van opbouwrolluiken

 • Meestal raadt men opbouwrolluiken aan bij een renovatie, inbouwrolluiken worden algemeen beschouwd als ‘mooier’ beschouwd en zijn enkel mogelijk bij een nieuwbouw.
 • De rolluikkast zie je buiten niet aan de gevel, maar wel aan de binnenkant van de woning. Sommige mensen vinden dit storend.

 

Bediening van opbouwrolluiken

We onderscheiden 5 mogelijkheden in verband met de bediening van opbouwrolluiken:

 • Manuele bediening:
  • met lint
  • met stang
  • met koord
  • met veeras
 • Elektrische bediening met behulp van een schakelaar, afstandsbediening of muurzender.

 

Een elektrische bediening heeft wel een leuke optie: Het is mogelijk om deze te combineren met een schakelklok om alles volledig te automatiseren. Op die manier kan je ook instellen tijdens je vakantie dat de rolluiken (deels) opgetrokken moeten worden. Op die manier lijkt het alsof je thuis bent terwijl je in werkelijkheid op vakantie bent. Opbouwrolluiken bieden dus zeker mogelijkheden, zeker als je aan een renovatie denkt te beginnen.

opbouwrolluik
Opbouwrolluik
© Harol.be
opbouwrolluik
Opbouwrolluik
© Harol.be
opbouwrolluikken binnenshuis
Opbouwrolluik
© erkermann.be

 

Offertes voor rolluiken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen