Inbouwrolluiken
In een nieuwbouw of bij renovatiewerken zijn inbouwrolluiken een goede keuze. Deze worden in de gevel geïntegreerd, wat zeer mooi en strak oogt. Ontdek in dit artikel meer over de verschillende soorten inbouwrolluiken, hun prijzen en voor- en nadelen.
Een inbouwrolluik laten installeren? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan op de offertepagina.
Wat zijn inbouwrolluiken?
Een inbouwrolluik is een scherm van horizontale lamellen dat aan de buitenzijde tegen het raam wordt gemonteerd. Als het rolluik wordt neergelaten, hangt het scherm dus vlak tegen het raam. De lamellen en geleiders worden gemaakt van aluminium, kunststof (prima voor zonwering) of staal (anti-inbraak!), het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.
De rolas (= stalen buis voorzien van lasschijven en aseinden) van het inbouwrolluik wordt boven het raamkozijn achter de gevelstenen gemonteerd. Daardoor heb je geen lelijke kast tegen de gevel, zoals bij een voorzetrolluik het geval is, maar is het rolluik mooi geïntegreerd in de muur. Een opgerold scherm is daardoor niet te zien.
Doordat een inbouwrolluik achter de gevel is geplaatst, ontstaat er een perfecte isolatie. Er kan geen zijwind tussen het luik en het venster komen. Een inbouwrolluik houdt in de winter de kou buiten, en weert in de zomer de warmte. Ook beschermt een neergelaten rolluik het raamkozijn tegen weersinvloeden als uv-straling en regen. Een bijkomstig voordeel is dat het scherm geluiddempend werkt.
Soorten inbouwrolluiken
Inbouwrolluiken zijn er in verschillende soorten. Niet alleen het materiaal van de lamellen en geleiders verschillen, je kunt ook kiezen uit diverse manieren om het rolluik te bedienen. Er zijn rolluiken die je handmatig kunt neerlaten, bijvoorbeeld door middel van een lint. Bij andere systemen zit er een motor in de rolas, waardoor het scherm elektrisch bediend kan worden. Daarbij is het zelfs mogelijk om het rolluik geheel automatisch, op tijdstippen die je zelf programmeert, neer te laten en op te halen.
Plaatsen van een inbouwrolluik
Het plaatsen van een inbouwrolluik is geen eenvoudige klus. Vooral bij bestaande gebouwen komt er heel wat bij kijken aangezien de rolas achter de gevel geplaatst moet worden. Bij nieuwbouwhuizen is het iets makkelijker, vooral als je kiest voor een inbouwrolluik dat compleet met venster geleverd wordt. Hoe dan ook is het monteren van een inbouwrolluik een specialistisch werk dat het beste aan een ervaren vakman kan worden overgelaten.
Wat kost een inbouwrolluik?
Inbouwrolluiken zijn er in veel soorten en maten. De prijzen kunnen daardoor sterk variëren. Wat een belangrijke factor in de prijsopgave is, is of het inbouwrolluik is bestemd voor een bestaande woning (veel werk, dus duurder) of voor een nieuwbouwhuis.
Daarnaast wordt bij sommige inbouwrolluiken het op maat gemaakte venster meegeleverd. Dat is qua plaatsing en afwerking erg prettig, maar drukt uiteraard ook een stempel op de prijs.
Sommige bedrijven bieden extra opties aan die bij het rolluik kunnen worden geleverd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan insectenhorren, automatische timers, diverse soorten isolatiemateriaal in de rolas en geleiders, of speciale (vuilwerende) folie op de lamellen. Deze opties zijn handig, maar zorgen wel voor een hogere rekening.
Daar tegenover staat wel dat de isolerende werking van een inbouwrolluik een behoorlijke energiebesparing kan opleveren.
Benieuwd naar exacte prijsvoorstellen op maat van jouw project? Via onze online offertedienst kan je gratis offertes aanvragen bij verschillende erkende vakmannen in de buurt. Prijzen vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk!
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Voordelen en nadelen van inbouwrolluiken
Een inbouwrolluik is een multifunctionele aanwinst voor je woning. Niet alleen is het uitstekende vorm van zonwering, het is tevens geluiddempend en werkt ook als inbraakpreventie en isolatie. Bovendien neemt een inbouwrolluik nauwelijks plaats in. Geen overhangend zonnescherm meer waar je je hoofd tegen stoot! Inbouwrolluiken zijn tegenwoordig in vele kleuren verkrijgbaar en passen daarom bij ieder huis.
Nadelen van een inbouwrolluik kunnen zijn dat sommige soorten (met diegene die elektrisch bediend worden) schermen wat geluid maken bij het ophalen en neerlaten. Verder geeft het plaatsen van inbouwrolluiken bij een bestaande woning nogal wat hak- en breekwerk omdat een deel van de gevel moet worden geopend.
Als een inbouwrolluik is neergelaten, komt er door het desbetreffende raam geen daglicht meer naar binnen. Sommige mensen ervaren dit als te donker en een ‘opgesloten gevoel’. In dat geval kun je ook kiezen voor een inbouwscreen van (glasvezel)doek. Dit materiaal houdt warmte buiten maar is lichtdoorlatend. Deze screens hebben uiteraard geen isolerende en inbraakwerende werking.
Conclusie
Al met al is een inbouwrolluik een prima optie voor wie op een fraaie manier zijn wooncomfort wil verhogen en energie wil besparen!