Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.be Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.be

Rolluiken schoonmaken

Door je rolluiken regelmatig schoon te maken, blijven ze er niet alleen proper uitzien. Je beschermt ze zo ook tegen schade en eventuele defecten. In dit artikel vind je handige info en nuttige tips om je rolluiken in 1-2-3 terug te laten stralen.

Ga snel naar: rolluiken (laten) schoonmaken en prijzenstappenplanfrequentie schoonmaak

 

Voordelen rolluiken schoonmaken

 • Verlenging levensduur: vuil krijgt minder kans om zich vast te zetten in het rolluikmechanisme. Evenmin kan schimmel beginnen groeien door natte rolluiken. Kortom, door ze regelmatig te reinigen, blijven je rolluiken in topconditie.
 • Optimale werking: dankzij frequent en goed onderhoud blokkeren je rolluiken niet en kan je ze  vlot neerlaten en terug optrekken.
 • Propere uitstraling: je rolluiken reinigen geeft een verzorgde indruk. Door ze regelmatig te poetsen voorkom je dat vuil, stof en mos je rolluiken blijvend beschadigen.
 • Je vermijd extra kosten voor de herstelling of vervanging van je rolluiken: een slecht onderhoud van je rolluiken zorgt onvermijdelijk voor extra kosten. Gemiddeld kost het laten herstellen van je rolluiken 200 euro. Om ze te vervangen mag je rekenen op 175 euro per vierkante meter voor rolluiken met manuele bediening. Voor de elektrische variant betaal je gemiddeld 400 euro per vierkante meter.

 

Prijs rolluiken laten schoonmaken of zelf doen

Je rolluiken schoonmaken kan je makkelijk zelf met de juiste tools en plan van aanpak. Zoals je lager in dit artikel zal merken in het stappenplan. Besteed je deze tijdrovende klus toch liever uit? Een professionele vakman verzekert je een snelle en correcte aanpak. Resultaat: propere en stralende rolluiken.

Een reinigingsfirma beschikt over de nodige technieken en producten om je rolluiken niet te beschadigen. Daarnaast beschikken ze over het juiste materiaal om deze klus snel en eenvoudig aan te pakken. Bijvoorbeeld: een telescopische borstel (met uitschuifbare steel voor rolluiken op bovenverdiepingen), een smalle reiniger die via zuignappen tussen raam en de luiken langs de binnenkant kan poetsen enzovoort. Moeilijk bereikbare of elektrische rolluiken laat je sowieso best reinigen door een professionele vakman. Bij mankementen of schade kan hij je bovendien adviseren over herstelling of vervanging.

Gemiddeld betaal je voor een schoonmaakbeurt door een vakman 15 à 50 euro per m² (excl. btw en extra kosten). Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van wax en een technische controle van de rolluiken. Een vrijblijvende offerte van schoonmaakbedrijven ontvangen? Vraag ze aan via onze offertepagina

 

schoonmaken-rolluiken

 

Stappenplan schoonmaken rolluiken

Met dit handige stappenplan reinig je zelf je rolluiken in 1-2-3. Handige hulpmiddelen daarbij zijn: een zachte spons, zachte doek, emmer met lauw water, niet-agressief kuisproduct of rolluikreiniger, teflonspray, borstel, stevige ladder, schroevendraaier en wax.

 

 1. Voorbereiding

  Heb je elektrische rolluiken? Koppel ze eerst los van het stoomnet om elektrocutie te vermijden. Voor rolluiken op bovenverdiepingen maak je best gebruik van een ladder. Zet die altijd op een stevige, effen ondergrond in een hoek van 75 graden tegen een vlakke muur. Zorg er vervolgens voor dat je de emmer met lauw water veilig op de trapladder kan zetten of eraan vasthangen. Op grotere hoogtes bieden ook bezems met een uitschuifbare steel hulp. Zo sta jij op veilige hoogte en kan je toch nog je rolluiken efficiënt reinigen.

 2. Buitenkant rolluiken schoonmaken

  Dit is het makkelijkste stuk van de klus! Laat je rolluik helemaal naar beneden zakken tot de lamellen goed tegen elkaar zitten. Maak de lamellen schoon door er met een spons, lauw water en een neutrale zeep over te wrijven. Vermijd agressieve reinigingsproducten. Deze zorgen voor vlekken en oneffenheden op je rolluik. Hardnekkige vuilresten kan je met een zachte borstel wegwrijven. Droog daarna je rolluik af met een zachte doek.

 3. Binnenkant rolluiken schoonmaken

  De enige manier om een ingebouwde rolluik langs de binnenkant snel en eenvoudig te poetsen is door het raam binnen te openen. Is dat niet mogelijk? Dan ben je verplicht om de rolluik te demonteren. Zorg ervoor dat je rolluik volledig opgerold is. Schroef vervolgens de kap van de rolluikkast af. Laat de lamellen langzaam zakken en maak ze proper met lauw water en een spons. Laat de gewassen lamellen eerst drogen voor je de rolluik terug oprolt en monteert. Benut deze kans om ook je rolluikkast zelf te kuisen.

  Tip:
  pak deze klus bij voorkeur met twee aan. Zo kan de ene de rolluik zachtjes laten zakken terwijl de andere de lamellen poetst.

 4. Bewegende delen schoonmaken

  De rubbers van de rolluikgeleiders maak je makkelijk schoon met een sopje en een spons. Smeer ze vervolgens in met een teflonspray. Een vet smeermiddel is af te raden omdat die vuil net aantrekt.

 5. Lamellen en kap waxen

  Dit is een jaarlijkse klus. En hoeft dus niet bij iedere poetsbeurt. Wrijf de lamellen en kap van de rolluikkast aan de binnenkant en buitenkant in met een wax. Doe dat voor je de rolluik terug oprolt na het schoonmaken. Resultaat: een stralende rolluik die voorzien is van een extra beschermlaag tegen stof.

 

 

Hoe frequent schoonmaken?

Dat hangt af van de oriëntatie en omgeving van je woning. Ligt je huis aan een straatkant? Dan vangen je rolluiken daar makkelijker vuil en stof op tegenover die aan de andere gevels. Bijgevolg hebben je rolluiken sneller een poetsbeurt nodig. Rolluiken die veel regen opvangen, zijn dan weer gevoeliger voor schimmels.

Gemiddeld volstaat het om je rolluiken twee keer per jaar grondig schoon te maken. Worden ze snel heel vuil? Verwijder tussendoor gerust het ergste vuil gerust met een tuinslang. Vergeet daarbij ook niet om de rolluikgeleiders te poetsen. Zo blijven je rolluiken een optimale werking garanderen.

 

Vaste poetsbeurten met een onderhoudscontract

Schoonmaakfirma’s bieden ook onderhoudsformules aan. Op vaste tijdstippen komen ze dan je rolluiken schoonmaken. Vooral voor bedrijfsgebouwen en publieke gebouwen is dit een interessante optie. Bovendien is deze abonnementsformule financieel voordeliger in vergelijking met afzonderlijke schoonmaakbeurten. Interesse? Via onderstaand offerteformulier ontvang je interessante voorstellen.

 

Offertes voor rolluiken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen