Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.be Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.be

Vragen en antwoorden over rolluiken

Wie op zoek is naar nieuwe rolluiken of zelf rolluiken wenst te installeren krijgt er een hoop vragen bij. Onderstaand behandelen we diverse vragen. Wij zoeken en geven hierop het antwoord in de hoop u hiermee verder te kunnen helpen.

Rolluiken laten installeren? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Zijn mijn rolluiken goed afgesteld?

Als ik mijn rolluik naar beneden laat afdalen, dan blijft de motor nog een 10-tal seconden lopen. Is er iets mis met mijn installatie?

Het kan natuurlijk altijd dat er een foutje is geslopen in de afstelling van je rolluik, maar in dit geval is dit wellicht volkomen normaal: de motor gaat iets langer door om er zeker van te zijn dat de witte banden aan je rolluik volledig ontspannen zijn.
Dit is ook nodig in het kader van beveiliging: op die manier kan je het rolluik maar enkele centimeters naar boven toe duwen. Indien de witte band nog opgespannen zou zijn zou je het rolluik volledig kunnen opduwen.

Als je rolluik slecht zou afgesteld staan, dan zou je dit zeker merken! Zoiets maakt enorm veel lawaai en kraakt verschrikkelijk.

Indien je rolluik toch slecht zou afgesteld zijn, dan kan je dit misschien zelf oplossen: je moet dan op zoek gaan naar de regelvijsjes die aan de motor zitten. Je kan het regelen door deze meer in te draaien of meer uit te draaien. Let wel op: sommige motoren zoals die van Somfy hebben geen regelvijsjes met moet je via de handbediening afstellen.

 

Hoe kan je een buismotor vastmaken in de buis van een rolluik?

In eerste instantie heb je de juiste bijkomende onderdelen nodig: een adapter en een meenemer. Om de juiste te kopen, moet je weten wat de diameter en vorm van de buis is.
Voor rolluiken: 40, 50, 60 of 70 mm met vorm: achthoek.
Voor zonweringen: 63 of 78 mm met vorm: ronde buis.

Let wel op: ook het merk en type motor zijn verschillend. Om zeker te zijn richt je je beter eens tot een installateur die hier ervaring in heeft.

Moet ik zelf de obstakeldetectie instellen?

Nee, in principe doet de motor dit zelf. Als je zelf je rolluik automatiseert, let dan op volgende zaken:

 • Maak gebruik van starre verbindingen (géén gewone veren).
 • Maak niet teveel ruimte in de kast van de rolluik.
 • Zorg voor een duidelijk stop punt.

 

Hoe kom ik aan de nodige breedte van mijn rolluik?

Meet de breedte van je raam- of deuropening en tel daarbij de breedte van de 2 geleiders er bij.

Verschillende rolluiken met 1 afstandsbediening opnenen: kan dat?

Ja, dat is perfect mogelijk. Er zijn verschillende opties mogelijk. Het hangt er mede vanaf hoeveel rolluiken je tegelijkertijd wil openen. De keuze van de afstandsbediening is hiervan afhankelijk.
Ten tweede is ook het type motor en ontvanger van belang. Bepaalde merken hebben buismotoren met een ingebouwde ontvanger maar je hebt ook de optie om een buismotor te combineren met een aparte binnenontvanger. Deze laatste kan je als een opbouw-ontvanger bekomen (aansluiting tussen stroomkabel en buismotor) of als inbouwontvanger (die kan worden weggewerkt in de kast van het rolluik).

 

Hoe zwaar is een rolluik?

Het globale gewicht van een rolluik is afhankelijk van diverse factoren: de gebruikte materialen, de koker, de buis en de motor:

Materialen: Onderstaand het gewicht van enkele materialen per vierkante meter.

 • PVC: 5 kg
 • Hout: 10 kg
 • Aluminium met isolatie: 4 kg
 • Staal met isolatie: 10 kg
 • Gewapend staal: 16 kg

Gewicht van de motor: ongeveer 1 kg;
Gewicht van de koker met buis: ongeveer 3 kg per breedte meter;

In totaliteit kan je nu het totale gewicht bepalen van je rolluik. Als je rolluik groter is dan 3 meter gelden andere criteria want de materialen zullen zwaarder zijn.

 

 

Offertes voor rolluiken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen