Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.be Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.be

Horren voor een groter woonplezier

Ventilatie speelt een belangrijke rol in ieder huis. Het goed ventileren van een woning zorgt niet alleen voor een optimaal woonklimaat, maar speelt ook een grote rol voor een goede gezondheid. Hierbij is het van belang dat wanneer de ramen of deuren worden open gezet, er geen insecten naar binnen komen. Horren zijn daarvoor de ideale oplossing om ongestoord te genieten van frisse lucht. In dit artikel lees je meer informatie over horren.

Vliegenramen laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Wat zijn horren?

Een hor kan worden vergeleken met een stuk gaas. Dit wordt geplaatst voor een raam of deur met als voornaamste reden spinnen en insecten buiten te houden. Toch hebben horren nog meerdere functionaliteiten. Naast het ventileren is een goede hor ook uitgerust met fijne mazen zodat stuifmeel en andere fijne deeltjes worden tegengehouden. Op deze manier kunnen mensen met hooikoorts hun huis luchten zonder enige irritatie.

Het gaas van een hor bestaat meestal uit nylon, textiel of nylon dat in een aluminium of houten kader is gespannen. Deze wordt vervolgens in het raamkozijn bevestigd. Eenmaal wanneer de hor op zijn plaats is, kan er volop worden genoten van mooi weer. Er gaat niets boven verkoeling en frisse lucht. Daarom zijn horren een geweldige investering in woonplezier en een goede nachtrust zonder het gezoem van insecten.

 

Soorten horren

Er zijn vele soorten horren op de markt die ieder toepasbaar zijn op verschillende manieren. Hieronder volgen er een paar voorbeelden.

 

Horren voor het raam

Er zijn vier verschillende soorten horren voor het raam, namelijk de rolhor, inzetrolhor, inzethor en de vaste hor.

 1. De rolhor is geschikt voor ieder raam. Ben je op zoek naar een hor voor een bepaald type dakraam? Dan is de rolhor een goede keuze. Tot slot maakt de bediening geen geluid vanwege het gepatenteerde systeem van de rolhor.
 2. Voor degene die niet van klussen houdt, is de inzetrolhor een optie. Deze is eenvoudig horizontaal of verticaal te plaatsen zonder er geboord hoeft te worden.
 3. De inzethor is een hor die op diverse manieren geplaatst wordt. Zowel aan de binnen- als de buitenkant van het raam is het mogelijk de hor te plaatsen. Ook deze hor kan gemonteerd worden zonder het lawaai van een boormachine. De inzethor is de perfecte oplossing voor draai-kiepramen.
 4. Voor smalle kozijnen is een vaste hor de beste oplossing. Dit komt doordat de hor tegen het kozijn is gemonteerd. Ook deze hor heeft verschillende montage opties en kan zowel aan de binnen- als buitenkant worden geplaatst.

→ Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Horren voor deuren

Wederom zijn er vier verschillende soorten horren voor deuren. Deze bestaan uit de plissé hordeur, rolhordeur, scharnierende hordeur en de schuivende hordeur.

 1. De plissé hordeur is kind- en rolstoelvriendelijk vanwege het feit dat de ondergeleider van de hor slechts 3 mm hoog is. Het horgaas van de plissé hordeur wordt gevouwen i.p.v. opgerold waardoor je het horgaas duidelijk ziet. Deze variant is eenvoudig te plaatsen en te verwijderen.
 2. De rolhordeur is een automatische hor. Deze soort rolt namelijk automatisch weer dicht. De hordeur is enkel of dubbel uit te voeren. Een dubbele uitvoering heeft meestal de voorkeur, omdat het een brede overspanning voorkomt. Op deze manier blijft het horgaas praachtig strak gespannen.
 3. De scharnierende hordeur heeft een uniek scharnier, want deze heeft de mogelijkheid zowel naar binnen- als naar buiten opengeduwd te worden. De variant is in een standaard uitvoering te krijgen. Een zelfsluitende hordeur valt ook onder het kopje scharnierende hordeur.
 4. De schuivende hordeur is de beste keuze voor grotere deuropeningen. De schuivende hordeur is voorzien van magneten waardoor de hordeur gemakkelijk te bedienen is.
 5. Ten slotte zijn er ook de vliegengordijnen. Het voordeel is dat je het niet als een deur moet openen maar dat je er gewoon doorheen kan lopen. Het gordijn valt dan gewoon terug op zijn plaats.

→ Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Richtprijs voor de aankoop van nieuwe horren

1. Een rolhor is al verkrijgbaar vanaf €49,01.
2. Een inzetrolhor schommelen tussen de €85 en hoger.
3. Een inzethor is relatief goedkoop en is verkrijgbaar vanaf €50.
4. Vaste hor is te vinden tussen de €70 en €80.
5. Een plissé hordeur is vrij duur, de richtprijs is gemiddeld €300. Goedkopere en duurdere versies zijn uiteraard te vinden.
6. Een rolhordeur is wat duurder en zo rond de €140.
7. Een scharnierende hordeur zijn verkrijgbaar vanaf €100.
8. Een schuivende hordeur is te vinden vanaf €80 euro.

 

 

Een doe-het-zelf hor

Zelf horren maken is zeker mogelijk, er bestaan ook zelfbouwpakketten die je in elkaar kan knutselen. Bekijk een handig filmpje om vertrouwd te raken met de werkwijze bij een zelfbouwpakket. Wil je jouw vliegenramen zelf kopen en plaatsen? Bekijk dan het volledige aanbod in de webshop.

 

Zelf horren maken: Stappenplan.

Horren zijn ook eenvoudig zelf te maken. Ben jij al klaar voor deze makkelijke klus?
Stap 1. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden en het gereedschap bij de hand hebt.
Stap 2. Meet het gewenste raam- of deurkozijn op.
Stap 3. Zaag de latjes op maat af.
Stap 4. Vervolgens knip je het gordijn op de maat van de hor.
Stap 5. Nu dien je het zelfklevende klittenband op het raamwerk van de hor te plakken.
Stap 6. Daarna plak je ook aan de andere kant het zelfklevende klittenband, maar nu langs de randjes van het horgordijn.
Stap 7. Het gordijn moet je nu vastplakken aan de hor.
Stap 8. Bevestig de hor in het raam.

 

 

Offertes voor rolluiken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen