Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluikentips.be Info & advies over rolluiken en andere types zonwering.
Vergelijk gespecialiseerde installateurs online.
header image
Rolluikentips.be

Elektrisch zonnescherm: soorten en werking

Automatisatie van eender welk type zonnescherm jouw voorkeur geniet: het kan. Automatisatie van zonwering kent bijna geen grenzen meer. Maar welke mogelijkheden heb je allemaal voor een elektrisch zonnescherm? We maken een overzicht in dit artikel.

Elektrisch zonnescherm laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Werking van een elektrisch zonnescherm

De meeste systemen kan je bedienen vanaf een centraal punt met een muurschakelaar. Ook bediening met afstandsbediening is mogelijk.
Zonneschermen automatisch laten openen? Dat kan ook. Vele systemen kunnen voorzien worden van sensoren. Op die manier is het mogelijk:

 • De zonneschermen te openen afhankelijk van de weersomstandigheden (bijvoorbeeld bij het opkomen van de zon)
 • De zonneschermen automatisch te laten sluiten (bijvoorbeeld als er teveel wind op komst is)
 • Zware regenval en je bent niet thuis? Geen probleem: er bestaan ook systemen met een beschermingsfunctie tegen de regen.

 

Soorten zonneschermen

Zoals reeds aangehaald in het artikel knikarmscherm kunnen we een onderscheid maken tussen drie verschillende soorten:

 • Open systeem: Dit type is het goedkoopst, maar heeft een beperktere bescherming van het doek het onderaan bloot blijft.
 • Semi cassette zonnescherm: Dit type is gedeeltelijk gesloten, waardoor het ook de naam half gesloten systeem meekrijgt. In gesloten toestand in het scherm wel volledig beschermt.
 • Cassette scherm: Bij dit type is het doek volledig beschermt, waardoor het ook het meest duurzame is van alle types.

 

Bijkomende mogelijkheden

Optimaal genieten van de heerlijke zomermaanden, zelfs als het weer eens een dagje tegenslaat. Het kan perfect met onderstaande uitbreidingen:

Terrasverwarming en terrasverlichting: ideaal voor momenten waar het net iets te koel of te donker is. Weet dat je deze ook volledig in de hand hebt en kan programmeren in je afstandsbediening.
Combineer dit met een oprolbaar windscherm dat als zijscherm kan fungeren om wind en muggen tegen te houden en alles privé te houden.

Tip veranda: Ook voor een veranda bestaan er tal van geautomatiseerde oplossingen. In de zomer kan een gesloten veranda al snel broeierig worden waardoor een zonwering bijna noodzakelijk wordt.

 

Voordelen en nadelen elektrisch zonnescherm

Voordelen

 • Het is zo simpel als gewoon op een knop te drukken.
 • Je creëert schaduw op de gewenste plaatsen en beschermt ook het interieur tegen UV-stralen.
 • Het is een verbetering voor de levensduur van de zwaardere zonneschermen, want bij het sluiten vertraagt het zonnescherm naar het einde toe. De motor ontspant vervolgens het doek en sluit alles goed af.
 • Er bestaan wel ombouw pakketten waarmee je zelf je reeds bestaande zonnescherm elektrisch kan maken.
 • De kans op beschadiging is aanzienlijk kleiner omdat de meeste zonneschermen vanzelf kunnen sluiten bij slechte weersomstandigheden.

 

Nadelen

Geen rozen zonder doornen. Er zijn inderdaad ook enkele nadelen verbonden aan elektrische systemen.

 • De prijs: een elektrisch zonnescherm zal duurder zijn dan een gewoon zonnescherm met handmatige bediening.
 • Als de motor het begeeft, dan is het een vervelende klus om deze zelf te repareren of te vervangen.
 • De motor moet goed afgesteld zijn, want anders kan deze schade aan het zonnescherm aanrichten. Op die manier ben je bijna verplicht om een specialist in te schakelen.

 

Prijs elektrisch zonnescherm

Om een idee te krijgen van de prijs van een elektrisch zonnescherm, verwijzen we opnieuw naar ons artikel over knikarmschermen. Daar kan je een idee krijgen van de richtprijzen met eventuele extra’s zoals elektrische bediening. Voor een meer specifieke prijsbepaling kan je best altijd een prijsofferte vragen.

 

Elektrisch zonnescherm tweedehands kopen?

Het loont altijd de moeite om een goedkopere oplossing te vinden. Op het internet kan je ongetwijfeld tweedehands elektrische zonneschermen terugvinden en tot 50% van de aankoopprijs besparen. Het is belangrijk zeer oplettend te zijn: controleer of het elektrisch zonnescherm werkelijk nog goed functioneert. Vergeet ook niet dat de meeste zonneschermen op maat worden gemaakt: de afmetingen dienen dus wel goed nagekeken te worden.
Een andere mogelijkheid zou zijn om te zoeken naar een veiling waar elektrische zonneschermen worden aangeboden, vooral als deze aangeboden worden naar aanleiding van een faillissement van een bedrijf. Je zou er van verwonderd zijn hoeveel voordeel je op deze manier kan doen.

 

 

Offertes voor rolluiken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen